Enkele weken geleden verscheen in De Standaard een artikel met een in het oog springende titel 'Waarom ouderschap op onze zenuwen werkt'.
Fjoew, een titel om een beetje ongemakkelijk van te worden en toch willen we deze niet laten passeren, want dit past perfect onder de #honestparenting.
We kennen het allemaal: ons geduld dat af en toe opraakt, met als gevolg een uitbarsting en meteen erna een schuldgevoel erbovenop. Fijn is anders..
Professor Marie-Anne Vanderhasselt schreef er een boek over: 'Ouders onder hoogspanning. Hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken'?
Als ouder toch wel fijn om te weten hoe ons stress-systeem werkt. Dit mechanisme is bij iedereen gelijkaardig en vindt plaats in ons brein. Het is ons emotioneel brein, de amygdala genaamd, die bij een stresspiek gaat domineren over ons meer rationele brein, de prefrontale cortex. Een heel normaal systeem, dat ons ook beschermt, maar dus niet in elke situatie welkom is.
Toch kan je dit mechanisme beter leren controleren en beheersen, door je lichaam te leren ontspannen. Hierin speelt die nervus vagus een belangrijke rol. Het is een lange zenuw die ons brein verbindt met ons lichaam, en ze werkt als een soort rempedaal.
Een heel belangrijke manier om je nervus vagus te activeren is je ademhaling. Een beginnende stressreactie kan je meteen in de kiem smoren door heel eenvoudig langer uit te ademen dan in te ademen.
Voel je vooral veel onrust in je lijf, vol opgebouwde energie (de uitbarsting nabij!), dan kan heel intens bewegen, je meteen ontladen, so shake your arms and legs! Bovendien is gewoon dagelijkse bewegen een uitstekende manier om je nervus vagus tevreden te houden.
Nog heel belangrijk voor de nervus vagus is verbinding. Laat je omringen met mensen die je leuk vindt, die jou een fijn en veilig gevoel geven en waarbij je tot rust kan komen.
Het zijn alvast onderwerpen die me doen denken aan een lezing die vorig jaar gegeven werd door dr. Luc Swinnen. Hij schreef reeds verschillende boeken rond het onderwerp stress, oa over de rol van de nervus vagus hierin, en nu recent ook over het belang van verbinding voor je zenuwstelsel. Momenteel werkt hij aan nieuw boek, een heel praktisch boek om actief aan de slag te gaan om deze nervus vagus te activeren.
Hij vertelt oa ook over de ademhalingstechniek 4-7-8 (4 tellen inademen, 7 tellen pauze, 8 tellen uitademen), de relaxing-breath in pranayama yoga. Het heeft enige oefening nodig maar is heel efficiënt.. Pas je deze techniek gedurende twee maanden toe, dan kunnen zelfs verscheidene gezondheidsklachten (zoals maag- en darmklachten, hoofdpijnen,..) worden voorkomen. Opgelet, deze ademhalingstechniek pas je best niet toe als je zwanger bent. Er zijn aangepaste ademhalingsoefeningen tijdens deze periode, of zoals eerder vermeld, even langer uit- dan inademen kan al meteen helpen bij stress.
Ook in yoga heel herkenbaar:
- de connectie maken met jezelf en je lichaam
-->luisteren naar de signalen die het geeft, voel wat je voelt en dat bewust maken
- de verbinding met anderen, met gelijkgestemden, met lotgenoten
- de verschillende ademhalingstechnieken
ademhaling voor rust en focus
ademhaling voor een betere balans
ademhaling voor diepe ontspanning
- en bewegen natuurlijk
De cirkel is bij deze rond :), namasté!
Comentarios