top of page

Je 4e trimester, post-partum voor een yogi (2)



VOEDING


Naast rust, herstel en bonding is, volgens de Oosterse zienswijze, ook voeding essentieel in je 4e trimester.


In de Chinese cultuur staat voeding voor liefde. Hoe mooi is het om als nieuwbakken mama vanuit liefde gevoed en gekoesterd te worden, zodat jij deze warmte en liefde kan doorgeven aan je pasgeboren kleintje. In het leven willen we de beste start geven aan onze kindjes, maar ook moeders hebben een stevige start nodig.


Deze blog is vooral ook gericht naar je village. Stuur hem dus gerust door!

Tijdens de zwangerschap kan jij (en/of je partner) die village, je netwerk rondom je gezin, al stilaan opbouwen. In de allereerste blog gingen we hier dieper op in.

Hier onderstaand deze blog vind je receptjes die je in deze periode al eens kan uitproberen (dan went de baby er aan :-)) èn je kan ze vervolgens doorschuiven naar familieleden, vrienden, buren,.. die jou en je gezin graag een handje helpen om die eerste 40 dagen goed door te komen.

De recepten hieronder zijn beperkt en geven vooral inspiratie. Je kan alvast meer recepten terugvinden oa op het internet.


Nog een kleine tip.. Vind je voldoende tijd in deze prenatale periode (of een hint naar je familie): leg vooraf in de vriezer al een voorraad met klaargemaakte gerechten aan.



Tijdens mijn huidige opleiding in de Chinese Gezondheidszorg valt me op hoe de nadruk gelegd wordt op warme voeding: soepen, stoofpotjes enz. Deze warme maaltijden zijn na de bevalling extra belangrijk. Tijdens de zwangerschap zit je nl in een 'yang'-fase, je lichaamstemperatuur is iets hoger, je lichaam voelt voller door de baby in je baarmoeder, na de bevalling ga je naar een 'yin'-fase, dit is het lege en koude tegengewicht. Deze leegte en koude kan je door rust, en vooral ook door warme, voedzame en makkelijk verteerbare gerechtjes weer aanvullen.


Je kan eten volgens je eigen behoefte maar maak je huisgenoten er attent op dat je dat niet vergeet ;-). Zij kunnen er de eerste dagen/weken voor zorgen dat er steeds voeding (die opgewarmd kan worden) beschikbaar is. En probeer dus zoveel mogelijk warm te eten, vooral je eerste maaltijd van de dag. Zo heb je in elk geval de voornaamste stap om meer energie uit je voeding te halen al gezet. Havermoutpap of een omelet,... zijn opties.


Vind je minder tijd (of is er geen warme voeding aanwezig) dan is de tip van collega Ciska erg handig: nl teff-vlokken. Je kan (plantaardige) melk opwarmen en daar enkele lepels teff aan toevoegen, voeg er ev nog wat fruit aan toe voor extra vitamines.



Als drank kan je de hele dag door warme theetjes slurpen, op basis van gember met kaneel (ook goed als je verkouden bent) of een mix van komijn, koriander- en venkelzaad (prima voor je spijsvertering èn borstvoeding), of een thee van gojibessen.

Volgens de Ayurvedische, Indische geneeswijze zijn alsook kokoswater, granaatappelsap erg waardevol.

Eveneens interessant: zet een kan water op kamertemperatuur op je nachtkastje. Dit is trouwens - als je borstvoeding geeft - heel belangrijk, telkens bij het voeden kan je een groot glas water drinken, 'echt een must' aldus collega-vroedvrouw Mieke.


De eerste dagen na de bevalling, is het aanbevolen om vooral zachte voeding tot je te nemen: soepen (kippensoep, misosoep, groentesoepjes), zachte curry's met kokosmelk,

rijstepapjes, havermoutpap, enz..

Zachte, eenvoudige, warme, voedzame gerechtjes zorgen ervoor dat je energie overhoudt om je lichaam weer goed te verwarmen, te genezen en te herstellen na je bevalling. Kies ook (warme) maaltijden die je zelf kent en waarvan je weet dat deze makkelijk verteerbaar voor je zijn.


Voeg aan de maaltijden voldoende vet toe. Ghee (geklaarde boter) is erg bekend in de Ayurvedische keuken, ook olijfolie en kokosolie zijn een goed alternatief!

Voor jou helpen deze vetten je hormoonspiegel in balans te houden (en die kunnen de eerste weken nogal schommelen :s) èn zijn voor jouw brein erg goed! Dus zeker extra vetten toevoegen zonder blozen (of voor dat blosje net wel).


Nog iets onontbeerlijk in die heerlijke gerechtjes: verwarmende kruiden. Denk aan gember, komijn, kardemom, venkelzaad, kurkuma en snuifjes kaneel: zij kunnen je spijsvertering verbeteren en je immuunsysteem een flinke boost geven. Ze geven ook warmte in je lichaam en je bloedsomloop wordt hierbij gestimuleerd.

Wederom een tip:

Laat je vrienden jou een thermosje met 'golden milk' (zie receptjes) brengen.


En zoals collega Hilde besluit: 'meer voor elkaar koken, dat verbindt ook'.

... bij deze een oproep aan al de dorpsleden: haal je potten en pannen boven en je beste culinaire kunstjes! Een aantal receptjes geven misschien al wat inspiratie...


Bon appétit!



RECEPTEN





Post-Partum Golden Milk

Ingrediënten

  • 1 kop amandelmelk of andere (plantaardige) melk

  • 1 tl kurkuma

  • 1/2 tl gemalen gember

  • 1/4 tl kaneel

  • 1 tl ghee

  • 1/2 tot 1 tl agave, honing of ahornsiroop

  • snuifje zwarte peper


Warm de melk op in een pannetje. Eens de melk begint te stomen, voeg je alle overige ingrediënten toe en roer je alles goed door. Als alles mooi gemengd is, giet de melk in een kop en geniet!


Linzen dahl - recept

Ingrediënten (voor 2pers)

  • 150 g (volkoren) basmatirijst

  • 2 knoflookteentjes

  • 1 tl kurkuma (ev vers)

  • 1/2 pompoen

  • 1 courgette

  • 1 tl chilivlokken (vlg smaak)

  • 70 g rode linzen

  • 160 ml thaise kokosroom

  • verse koriander

  • 200 ml groentebouillon

  • 2 el ghee

  • 1 tl komijnpoeder

  • peper & zout

  • Pel de knoflook. Snijd de pompoen in kleine stukken. Was de courgette en snijd in blokjes. Verwarm de ghee in een ruime pan en fruit de knoflook, kurkuma, chilivlokken en komijnpoeder 2 minuten op een laag vuur.

  • Spoel de linzen in een zeef onder de kraan en voeg samen met de pompoen en courgette toe aan de pan. Bak 3 minuten op een hoog vuur en blus dan af met de bouillon en kokosroom. Laat afgedekt zachtjes 10-15 minuten koken tot de pompoen zacht is. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

  • Serveer de rode linzen dahl met de rijst en ev met wat verse koriander.


Curry-noedelsoep (à la minute)

Ingrediënten (2pers)

  • 500ml kippenbouillon

  • 2 eitjes

  • 2 el gele currypasta

  • 2 steranijs

  • stukje gember in plakjes

  • 200ml kokosmelk

  • 100g eiernoedels

  • 100g spinazie

  • 4 el maïskorrels

  • verse koriander

  • peper en zout


  • Breng de bouillon aan de kook. Voeg steranijs en gember toe en laat 5' koken. Kook ondertussen de eitjes in 4' zacht.

  • Neem een wok en bak de currypasta ged 2' en blus met de kokosmelk. Giet er de hete bouillon bij en laat 8' koken. Voeg de eiernoedels toe en laat garen. Doe de spinazie bij de soep en laat slinken. Nadien nog de maïskorrels en laat nog even doorwarmen.

  • Schep de soep in een diepe kom. Pel het zachtgekookte eitje, halveer het en leg de twee helften in de soep. Werk af met koriander.






Nog een paar weetjes:

-Kurkuma heeft heel veel gezondheidsvoordelen! Het heeft onder andere een sterk positief effect op de spijsvertering en de darmbarrière (reguleert oa het microbioom), het zenuwstelsel, de mentale gezondheid, de ogen en de gewrichten.


-Havermout is zeer voedzaam, energierijk en stimulerend voor de borstvoeding







51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Winning time

Comments


bottom of page