top of page
Foto van schrijverstienhofman

Sterrenkijker


Een prachtige naam voor een baby'tje dat geboren wordt met het gezichtje naar boven, naar de sterren, gericht. Al is het niet de ideale positie voor de bevalling - het hoofdje is dan wel al naar beneden gericht, wat op zich al erg goed is - het maakt de arbeid jammer genoeg toch wat lastiger en pittiger en de duur ervan langer.

Optimaal is de positie waarbij het kindje geboren wordt met het gezichtje naar beneden en het achterhoofd naar boven gericht, hierbij ligt het kindje met zijn rugje mooi tegen mama's buik aan. Tijdens de zwangerschap vormt de buik als het ware een zalig hangmatje om in gewiegd te worden.


Doordat we de laatste decennia meer bureauwerk, en vooral zittend werk, verrichten tov vroeger (toen werd vaker voorovergebogen werk uitgevoerd, zoals werken op het veld), is de kans groter dat je kindje niet in deze optimale positie terechtkomt. En dat heeft oa te maken met de zwaartekracht van het lijfje van je baby.

Niet dat we terug in de tijd moeten :)) maar we kunnen wel al met een aantal zaken rekening houden en dit vooral vanaf 34 weken zwangerschap:

zoals letten op je houding, beter niet achterover leunend maar eerder naar voor gebogen


-zit je neer: draai je stoel af en toe om, leg een kussen op de rugleuning en leun hierop naar voor

-lig je languit in de zetel, ga dan op je zij liggen, leg een extra kussen onder je buik ter ondersteuning


Ook in yoga letten we hierop en houden we rekening met de drie volgende zaken:

nl beweging, zwaartekracht en balans.


Beweging:

tijdens het uitvoeren van de yogaposes geef je je baby meer ruimte om zich goed te positioneren.


De yogapose bij uitstek zowel tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de arbeid,

is de cat/cow pose, zoals hier te zien op de foto's.


Het haalt bovendien de druk weg van je onderrug

en doet daarom ook zoveel deugd!




Ook zachte heupbewegingen zijn zeer zinvol, 8-jes en cirkels maken op een fijn muziekje, sensueel en smooth, laat je maar even gaan :-D. Haal zo de spanning uit je lijf, en dat betekent ook dat je baby zich makkelijker goed kan positioneren in je buik. Daarnaast kunnen deze bewegingen ook tijdens de arbeid je baby beter laten indalen.



Zwaartekracht:

ook hier is deze cat/cow pose ideaal:

het zwaarste deel van het lichaam van je baby, nl de rug en het achterhoofd, draait in deze pose naar de kant van mama's buik. Doe deze pose gerust elke dag! (ook voor je rug trouwens!)

Een andere pose die je baby aanmoedigt om met zijn rugje in je buik, zijn hangmatje, te gaan liggen is deze puppy-pose. Je onderarmen zijn evenwijdig en steunen op de mat en je heupen zijn boven je knieën gepositioneerd. Blijf een aantal ademhalingen lang in deze houding.


Je kan je borstkas ook af en toe laten steunen op een zwangerschapsbal (of op een stoel met kussen op het zitgedeelte) - naar voor leunend in een hoek van 35-40° - je heupen wat hoger dan je hielen.

Dit is eveneens een fijne pose tegen lage rug-pijn.

Dus willen we rekening houden met de zwaartekracht, dan moeten we proberen zoveel mogelijk te vermijden om achterover te leunen, waarbij je onderrug zich rondt.


Een laatste belangrijk aspect in yoga is..


Balans - hierin speelt de bekkenbodem een belangrijke rol. In yoga balanceren we deze bekkenbodem nog meer uit. De bekkenbodemspieren zijn immers eveneens erg belangrijk voor de positionering van je baby, en dit samen met de omliggende spieren en het bekken. De zachte bekkenbodemspieroefeningen tijdens de les komen hier alvast goed van pas.


Namasté!





54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page