top of page

Je 4e Trimester, Post-Partum voor een yogi

Volgend op onze allereerste blog 'Je Village' gaan we nog dieper in op deze welbekende 'eerste 40 dagen'.

We verdiepen ons nu meer in de Oosterse zienswijze, nl in TCM (Traditional Chinese Medicine) en in de Indische traditionele geneeswijze, Ayurveda. Hoe is hun blik op deze bijzondere, all-overwhelming periode?Rust, Herstel & BondingNeem voldoende tijd en rust om goed te recupereren, om te landen ook in het moederschap.

Je lijf heeft tijd nodig om te helen: Blijf de eerste drie weken zoveel mogelijk in - op - en rond je bed of zetel (zo heilzaam, ook voor je bekkenbodem!). Hou je lichaam eveneens warm in deze periode. En gebruik deze tijd om te bonden met je baby.

Laat je dus goed omringen door je familie, vrienden, buren,.. (niet als bezoek ;) maar om daadwerkelijk een taak uit het huishouden over te nemen:-)).

Zij kunnen zo belangrijk zijn in deze korte maar cruciale tijd!


Voor slaap en rust overdag - als je kleintje onder de vleugels van je partner of familie is - kan o.a. 'yoga nidra' je helpen. Check eens 'Deeprelax yoga nidra' slaap-meditatie. Het duurt een halfuurtje maar je kan eventjes ver wegdommelen, in een diepe ontspanning komen en dit bevordert het herstel van je lichaam.


Op je bed: leg je 'legs up the wall', doe deze pose af en toe voor het slapengaan. Je hart komt tot rust. De pose laat je lichaam ontspannen en herstellen.

Je kan de pose al redelijk snel uitvoeren (2w pp), en bij keizersnede wat later, nl op 4 weken postpartum (èn als je arts je toelaat te bewegen). Je kan deze houding ook combineren met een ademhalingsoefening of meditatie voor een diepere relaxatie.

Wanneer je bloeding is gestopt, kan je een kussen onder je bekken plaatsen in deze pose.


Druppel ev. wat lavendelolie op je bed, lavendel bevordert je slaap.Om jezelf en je lijf extra te verwennen is sesamolie wonderlijk. Geef - vooraleer je de douche ingaat - jezelf (of door je partner :)) een warme sesamolie-massage. Kies een koudgeperste, ongeraffineerde sesamolie, van witte sesamzaadjes, die je bvb opwarmt in een flessenwarmer. Laat de olie 15 à 30 minuten in je huid trekken.

De olie voedt jou en je lichaam. Sesamolie stimuleert bovendien de doorbloeding en heeft erbovenop ontgiftende eigenschappen.

(Droog vervolgens je voetzolen en leg een antislipmatje in de douche!)Voeding


Voeding is een heel belangrijk item in TCM en Ayurveda.

En daar gaan we dieper op in in een volgende blog, we steken er alvast ook wat receptjes bij =)

Wat ik jou nog wil meegeven..

Leg jezelf vooral geen druk op en laat je niet afschrikken door al deze adviezen en tips.

Misschien lukt het om af en toe eentje uit te pikken om jezelf te verwennen en te ondersteunen in je helingsproces en dat kan al erg veel voldoening geven.
58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Winning time

Comments


bottom of page