top of page

Kleine intro op deze blog.. / Je village

Bijgewerkt op: 2 meiAf en toe laten we wat verschijnen op onze stories op Instagram. Interessante artikels, rakende quotes en boodschappen, inspirerende personen, boeken, optredens, nieuwe inzichten ook, workshops, bijscholingen... heel veel dingen die op ons pad komen. Er beweegt trouwens heel wat tegenwoordig op vlak van ouderschap en zwangerschap. Er is zoveel te delen, dus als je daar graag wat dieper op ingaat, kan je wat verder lezen in deze blog of kan je ons een berichtje sturen als er vragen rond bepaalde onderwerpen opduiken..


We bijten de spits af met..

DE VILLAGE

Ondertussen een al wat belegen term en dat is natuurlijk niet voor niets, want oh zo belangrijk om hier toch wat dieper op in te gaan.

Ouder (moeder/vader 😊) worden vraagt tijd en ruimte, aanpassing aan de nieuwe situatie en aan elkaar met dat nieuwe huisgenootje erbij. En als pas bevallen vrouw vraagt het ook heling en herstel en zoveel meer (denk maar: hormonaal! emotioneel!...). Ondertussen is daar ook jouw kleintje dat veel nood heeft aan jouw contact, je geur opzoekt, je stem, je geborgenheid, zowel van jou als je partner. En de rest van het huishouden.. dat blijft draaien.

Nu, reeds lange tijd is het hier de norm dat we dit allemaal helemaal alleen draaiende houden en onze noden van dat moment snel achterwege laten. En daar klopt toch iets niet..

Vaak denk ik terug aan de tijd dat ik in Brussel werkte en er gezinnen begeleidde. Daar heb je de grote verscheidenheid aan culturen en gezinnen van verschillende origine. Een rijkdom om hiervan te leren. Heel vaak zag ik hierbij dat bvb een grootmoeder of een tante (mama’s zus of nicht) een maand of langer (de welbekende eerste 40 dagen) bij het gezin introk om het huishouden wat lichter te maken en dat gaf zoveel rust. Mama, papa en baby konden beter wennen aan elkaar en mama recupereerde ondertussen rustig van de bevalling (dit geeft ook zoveel voordelen, maar da’s een blog voor later).

Niet dat je zomaar iemand moet laten intrekken bij je thuis 😊, dat is vaak niet zo praktisch, maar de eerste weken hulp voorzien voor je gezin maakt zo een groot verschil.

Op voorhand al even nadenken dus over jouw village:

wie kan wat doen, waar helpen:

kleintje eens opvangen zodat jij wat kan bijslapen, wie kan een maaltijd voorzien, wie neemt de strijkmand eens mee,.. en dat eventueel aangevuld met kraamhulp/poetshulp enzo. Het loont echt de moeite om hier op voorhand al even over na te denken.


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page